Болгарский языкАнглийский языкРусский язык

Посетете ни в:

Google+

Блог

Ето това е Wanted Real Estate

Внимание, откроется в новом окне. PDFПечатьE-mail

Автор: Миро Христов 29.12.2011 18:20

There are no translations available.

 

АПОСТИЛ - заверка и легализация на документи

Внимание, откроется в новом окне. PDFПечатьE-mail

Автор: Жоро Тодоров 08.12.2011 19:29

There are no translations available.

След като научихте повече за силата на пълномощното, сега е добре да се запознаете къде и как може да го удостоверите и заверите, ако това се налага.

За да бъде признат в България, документ издаден от чужда държава, и обратно, български документ да бъде признат в друга държава, той трябва да бъде преведен и легализиран.   В България легализацията на документи се извършва от Министерството на външните работи и от Министерството на правосъдието със специално удостоверение “АПОСТИЛ” (APOSTILLE), а в чужбина – това се извършва от дипломатическите и консулските представителства на Република България.

Освен това, за да се легализира един документ е необходимо той да носи необходимите печати и заверки, изискуеми от българското законодателство и двустранните спогодби, по които Република България е страна.

Преводът на документите трябва да бъде извършен от преводаческа агенция, която има сключен договор с МВнР за извършване на официални преводи, от така наречения „заклет преводач”.

Какво е апостил?

Апостилът означава заверка на документ в държавата, в която е издаден. Това е унифициран начин за легализация на публични актове и документи, които се представят в чужбина. В България той се въвежда на 30 април 2001г., когато тя става страна по Хагската конвенция, сключена в Хага на 5-ти октомври 1961г.  Снабден с апостил, документът се освобождава от всякаква следваща форма на заверка и легализация както в държавата на издаване, така и в държавата - страна по конвенцията, където документът ще се представя.

Формата и съдържанието на апостила са задължителни за всички държави – страни по Хагската конвенция.
В държавите, които са страни по Хагската конвенция, той се издава от различни институции.

Казано с по-прости думи: ако имате издаден документ от чужда държава снабден с удостоверение „апостил”, е необходимо само да го преведете и можете да го използвате. Ако документа не е заверен с апостил, трябва освен да го преведете и да го легализирате в МВнР.
Респективно и обратно, ако ще използвате български документ в чужбина.

Пълномощни за разпореждане с недвижими имоти, удостоверени от кметове и секретари на общини не подлежат на удостоверяване с "APOSTILLE", а и те по принцип НЯМАТ право да заверяват пълномощни за покупко-продажба на имоти.

 

Кой е най-подходящият момент за инвестиране в имот

Внимание, откроется в новом окне. PDFПечатьE-mail

Автор: Миро Христов 03.12.2011 16:40

There are no translations available.

В последните две теми разисквахме някои интересни стратегии за инвестиране в недвижимо имущество, а сега остана да си отговорим само на един въпрос – „КОГА ДА КУПУВАМЕ???“.

Дори и не много умен третокласник би се сетил, че би трябвало да се купува, когато цените са ниски и да се продава, когато те са високи. Звучи прекрасно и лесно, но на практика изпускането на момента е често явление, понеже малцина знаят колко време ще продължи дъното и обратно - колко време ще трае пикът на цените.


В интерес на истината, когато става дума за инвестиране в недвижим имот, опитните инвеститори рядко търсят „подходящ“ или „неподходящ“ период на пазара. Винаги има възможност да се намери добър и ценен имот, каквото и да е състоянието на цените. В някои случаи е по-лесно, в други по-трудно, в зависимост от града или конюнктурата на имотния пазар, но „добрите имоти“ винаги са налице.

Във всеки един момент може да се намери някой занемарен или подценен имот, нуждаещ се от ремонт или пък продавач, който има някакъв мотив (какъвто и да е той)  да го продаде бързо за сметка на цената. Такива имоти са страхотна инвестиция по всяко време без значение какъв е пазарът.

Тези два абзаца бяха удебелени, защото са важни и запомняненто им, може да Ви даде много. Прочетете ги отново и тогава  се върнете към текста надолу. Почти сме убедени, че не го направихте. Както и да е, да продължим нататък....

Вече споменахме,  че пазарът на недвижими имоти, както всички други, е цикличен. Винаги се редуват „ръст“ и „спад“. Колкото и дълго да продължават рецесия или подем,  рано или късно нещата се обръщат и едното идва на мястото на другото . С  повечко опит и познания можете да започнете да овладявате способността да предсказвате циклите и кога точно настъпват те и по този начин да правите сделки трепач на пазара. Лошата новина в случая е, че пазарът на имоти понякога не е на 100% предсказуем и дори  опитни инвеститори  не успяват винаги да купят на минимална цена и да продадат на максимално висока. В много от случаите става въпрос за обиграно, опитно и отработено налучкване, така че няма никакъв смисъл да чакате ИДЕАЛНИЯТ момент да инвестирате на пазара, особено ако сте попаднали на добър имот.

Този, който винаги ще прави пари е инвеститорът, за който купуването и задържането имота (една от по-старите публикации) се е превърнало в стил и начин на работа. Дори и парите му да са „затворени“ за определен период от време, лошият пазар и слабата икономика не ги „увреждат по никакъв начин“. Те просто си стоят затворени в тухли и чакат моментът  им да настъпи. Когато пазарът удари връхната си точка, тези същите имоти се отблагодаряват многократно. Междувременно могат да носят пари от наеми.

Инвеститорите от този тип (които купуват и задържат имота) са много търпеливи и обикновенно имат повече опит и наблюдения върху пазара, отколкото краткосрочните такива – които купуват и препродават имота за кратък период (виж още по темата...). Това означава и че са много по-добри в предсказването на циклите и кога точно ще настъпят те. Знаят кога могат да очакват връх и кога могат да очакват спад и планират деиствията си в синхрон със ситуацията.

В момента може би на всички е ясно, че имотният пазар е в най-долната си точка и опитните играчи осъзнават, че докато цените са на такива равнища, това е най-подходящият момент за покупка. Не е добра стратегия да се чака твърде дълго, понеже цените ще започнат да се движат нагоре и докато някой посвещава време в умуване и анализиране, на по-късен етап може да се наложи да плати повече,  отколкото трябва или да изтърве изгодната офертата.

Другата гледна точка е, че цените може да паднат още мъничко и ако се купи в по-късен момент, ще излезе по-изгодно. Истината е следната: При наличие на добро предложение действайте преди да го направи някой друг с повече опит и усет.

И все пак, ако търсите просто покрив над главата си, а не подходяща инвестиция, тогава няма голям смисъл да правите задълбочен анализ на състоянието на пазара. Просто отидете и купете, това което ви е на сърце и по джоб.

ВЕСЕЛИ ПРАЗНИЦИ !

   

Насколько полна одна доверенность?

Внимание, откроется в новом окне. PDFПечатьE-mail

Автор: Жоро Тодоров 02.09.2011 17:39

Часто подписываем документы /доверенности, договоры, соглашения/, которые, уж, должны быть „стандартными“. Но истина в том, что стандарта Вашей воли не существует, и хорошо, если Вы знаете это!

Что должна содержать одна доверенность на покупку – продажу недвижимости?

Кроме личных данных доверителя и доверенного лица, она должна содержать точный адрес и квадратуру продаваемой недвижимости, в т.ч. прилежащие помещения/ подвал, чердак/, земля и /или/ право на строительство, как и общие части здания.Лучше всего для описания недвижимости использовать информацию от документа о собственности. Описываются подробно как права доверенного лица, так и инстанции, учреждения, в которых он может представлять доверителя.

Важная подробность также состоит в том, что имеет ли право доверенное лицо передавать свои полномочия третьим лицам для исполнения воли доверителя. Большое значение имеет и срок доверенности. Доверенность для продажи недвижимости должна быть в пакете  двумя декларациями по чл.264, ал.1 от ДОПК и одной декларацией по чл.25, ал.8 от ЗННД, заверенные нотариусом.

 

Третья базовая (бонус) стратегия для инвестиций в недвижимость

Внимание, откроется в новом окне. PDFПечатьE-mail

Автор: Миро Христов 28.08.2011 22:20

В предыдущих публикациях мы говорили о двух базовых стратегиях при инвестиционных вложениях в недвижимость – перепродажа и покупка и удержание недвижимости.

Сейчас, как мы и обещали, представим Вам очень популярный метод инвестирования денежных средств в недвижимость. Это смена предназначения конкретной недвижимости с целью увеличения ее стоимости.

По закону Мерфи, теоретически, звучит прекрасно, но практически получается труднее, и злой рок снова требует опыт, умения и другие личные качества, которые очень редко даются при рождении.(в сущности, мы не очень уверены, что данный закон фигурирует в законах Мерфи, но звучит достаточно плохо.)

Для тех, кто новый в даной отрасли,вероятно, очень любопытно, как возможно увеличение стоимости недвижимости без ремонта или переустройства.

Как происходит это...

   

Страница 1 из 2